Najčešći oblik psorijaze je pločasta vulgarna psorijaza i pojavljuje se u oko 90% bolesnika s tipičnim crvenim ljuskavim žarištima na pružnim stranama udova, napose na laktovima i koljenima te vlasištu. U nekih bolesnika promjenama su zahvaćeni samo dlanovi i stopala, dok u pojedinih psorijatične promjene većinom zahvaćaju pregibe. Vlasište je često zahvaćeno psorijatičnim promjenama u vidu crvenila i ljuskanja, a promjene se mogu širiti i na rub vlasišta. Promjene na noktima vrlo su česte, a vide se točkaste udubine, žućkaste mrlje, nokti su zadebljani i lomljivi. Postoje i drugi oblici psorijaze poput kapljičaste gdje su psorijatične promjene veličine kapi, a češća je u dječjoj i adolescentnoj dobi. Kod inverzne psorijaze, koja se pojavljuje u oko 5% bolesnika, psorijatične promjene vide se u pregibima udova te spolnoj regiji.

Poseban oblik psorijaze, koji uz kožu zahvaća i zglobove, jest artropatska psorijaza koja se u većine bolesnika pojavljuje nakon kožnih promjena. Javlja se u oko 30% bolesnika sa psorijazom, češće u bolesnika s tipom I bolesti i težom kliničkom slikom. Psorijatični artritis se najčešće očituje zahvaćanjem malih zglobova prstiju ruku i nogu koji su bolni, otečeni, kobasičastog izgleda, a često se vide i tipična oštećenja noktiju. Najteži oblik bolesti može uzrokovati teška oštećenja zahvaćenih zglobova i njihovu potpunu destrukciju.

Dijagnoza psorijaze se postavlja na temelju anamneze i kliničke slike, a potvrđuje se histološkom pretragom.