Drugo izdanje hrvatskog kongresa oboljelih od psorijaze okupilo je u subotu, 9. studenoga 2019. godine brojne stručnjake za tu kroničnu kožnu bolest, ali i predstavnike udruga pacijenata u Specijalnoj bolnici Naftalan, koja još od 1989. predano i uspješno liječi psorijatičare.

Tijekom cjelodnevnog događanja razmjenjivala su se iskustva, a dermatovenerolozi s KBC-a Zagreb i KBC-a Osijek te drugi stručnjaci svojim su predavanjima predstavili novosti u liječenju te se dotakli psihološkog aspekta i kvalitete života oboljelih. Dio kongresa bila je i edukativna radionica o korištenju online zajednica u međusobnoj podršci i informiranosti psorijatičara te zagovaranju njihove uključenosti u društvo.

Naftalan - Kongres

Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze okupio je u subotu stručnjake za ovu kroničnu kožnu bolest, domaće i strane udruge pacijenata u Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić Gradu. Bila je to prilika za razmjenu iskustava i upoznavanje stranih gostiju s blagodatima naftalanoterapije, jedinstvene terapije ljekovitim zemnim uljem u liječenju psorijaze od koje boluje oko 3 posto svjetske populacije.

“U fokusu cjelodnevnog Kongresa upravo su oboljeli od psorijaze, koji su dobili priliku o ovoj bolesti razmjeniti iskustva s drugim pacijentima, ali i od liječnika doznati novosti i spoznaje o uspješnom liječenju psorijaze. Hvala Naftalanu što su pacijente iz Italije, Španjolske, Srbije, Češke i Slovačke upoznali s naftalanoterapijom po kojoj je RH, uz Azerbajdžan jedinstvena u svijetu“, istaknula je organizatorica kongresa Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske.