Logo Društvo psorijatičara Hrvatske

Društvo psorijatičara Hrvatske - Croatian Psoriasis Association

Vrijeme je da se prestanemo sakrivati. Vrijeme je da počnemo djelovati!

×

Greška

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but phocagallery/kongres-2018 is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Naftalan - Kongres

Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze okupio je u subotu stručnjake za ovu kroničnu kožnu bolest, domaće i strane udruge pacijenata u Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić Gradu. Bila je to prilika za razmjenu iskustava i upoznavanje stranih gostiju s blagodatima naftalanoterapije, jedinstvene terapije ljekovitim zemnim uljem u liječenju psorijaze od koje boluje oko 3 posto svjetske populacije.

“U fokusu cjelodnevnog Kongresa upravo su oboljeli od psorijaze, koji su dobili priliku o ovoj bolesti razmjeniti iskustva s drugim pacijentima, ali i od liječnika doznati novosti i spoznaje o uspješnom liječenju psorijaze. Hvala Naftalanu što su pacijente iz Italije, Španjolske, Srbije, Češke i Slovačke upoznali s naftalanoterapijom po kojoj je RH, uz Azerbajdžan jedinstvena u svijetu“, istaknula je organizatorica kongresa Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske.

Upravo zahvaljujući primjeni prirodnih činitelja termalne vode i naftalana Specijalna bolnica Naftalan je jedinstvena u globalnim razmjerima što prepoznaje sve više domaćih i stranih posjetitelja, posebno iz Rusije i Skandinavije.

Prema podacima koje su na Kongresu u psorijazi iznijeli predstavnici talijanskih udruga oboljelih, u Italiji od psorijaze pati oko tri milijuna stanovnika.

Mnogo članova talijanskih udruga oboljelih od psorijaze - koji su u Naftalan došli u organizaciji tvrtke Rex Rea, specijalizirane za zdravstveni turizam - iskazali su interes za naftalanoterapiju, budući da je potpuno prirodna i učinkovita metoda koja pomaže kako kod psorijaze tako i kod njezina popratnog oblika psorijatičnog artritisa.

“Izuzetno sam zadovoljan da je Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze međunarodnog karaktera održan u Naftalanu, koji od svog osnutka 1989. godine predano i uspješno liječi psorijatičare. Od tada do danas imali smo 40.000 stacioniranih pacijenata, od čega 60 posto s dijagnozom psorijaze. Posebno mi je drago da u programu ovog kongresa sudjeluju i vrhunski liječnici dermatovenerologije u cilju pokazivanja najnovijih dostignuća u liječenju psorijaze. Želim naglasiti dobru i kontinuiranu suradnju dermatoveneroloških klinika KBC-a Zagreb, Sestre Milosrdnice i KBC Rijeka s Naftalanom“, rekao je ravnatelj Naftalana Goran Maričić.

Goran Filipović i Vladimir Kecić iz srpskog Udruženja “Pacijenti protiv psorijaze“ rado bi da po pitanju psorijaze odnosno naftalanoterapije njihov Republički fond za zdravstveno osiguranje i Specijalna bolnica Naftalan potpišu ugovor o subvencioniranju liječenja psorijatičara iz Srbije.

“Naftalanoterapija bila bi spas za mnoge naše pacijente, jer je riječ o potpuno prirodnoj terapiji koja daje rezultate. Posebno bi bila blagotvorna za one koji zbog drugih zdravstvenih tegoba i stanja ne podnose dobro konvencionalnu terapiju lijekovima”, rekao je Vladimir Kecić.

Goran Filipović je naglasio kako u Srbiji od psorijaze boluje preko 100 tisuća građana, ali da nažalost ta bolest nije na popisu Republičkog zdravstvenog fonda, odnosno država ne subvencionira liječenje psorijaze.

U razmjeni iskustava predstavnici udruga oboljelih među brojnim problemima koje imaju zbog psorijaze posebno su istaknuli društvenu stigmu s kojom se zbog te bolesti suočavaju, budući da je koža zahvaćena psorijazom mnogima odbojan prizor, iako nije riječ o zaraznoj bolesti.  

”Uspješno i pravodobno liječenje psorijaze ključno je ne samo za tjelesno zdravlje već za sveukupnu kvalitetu života i samopouzdanje oboljelih”, zaključila je Inka Marinić.

U sklopu kongresa organizirane su i radionice za pacijente i voditelje udruga pacijenata o načinu kako uspješno koristiti društvene mreže u svrhu bolje informiranosti i educiranosti oboljelih. Radi bolje i kvalitetnije suradnje Društvo psorijatičara Hrvatske i udruga oboljelih iz Španjolske potpisali su ugovor o suradnji.

Od psorijaze boluje oko 1 do 3 posto svjetske populacije. Najviše oboljelih je u skandinavskim zemljama (3 posto), a najmanje ih je među Indijanacima Sjeverne Amerike (0,5 posto). Procjenjuje se da u Hrvatskoj od psorijaze boluje između 70 i 80 tisuća građana što predstavlja oko 2 posto ukupnog stanovništva.

Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju.

{gallery}phocagallery/kongres-2018{/gallery}

Janssen

Plus.hr

WPD 2021

Ikona YouTube logotipa Ikona Facebook logotipa Ikona Instagram logotipa

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.