Logo Društvo psorijatičara Hrvatske

Društvo psorijatičara Hrvatske - Croatian Psoriasis Association

Vrijeme je da se prestanemo sakrivati. Vrijeme je da počnemo djelovati!

Drugo izdanje hrvatskog kongresa oboljelih od psorijaze okupilo je u subotu, 9. studenoga 2019. godine brojne stručnjake za tu kroničnu kožnu bolest, ali i predstavnike udruga pacijenata u Specijalnoj bolnici Naftalan, koja još od 1989. predano i uspješno liječi psorijatičare.

Tijekom cjelodnevnog događanja razmjenjivala su se iskustva, a dermatovenerolozi s KBC-a Zagreb i KBC-a Osijek te drugi stručnjaci svojim su predavanjima predstavili novosti u liječenju te se dotakli psihološkog aspekta i kvalitete života oboljelih. Dio kongresa bila je i edukativna radionica o korištenju online zajednica u međusobnoj podršci i informiranosti psorijatičara te zagovaranju njihove uključenosti u društvo.

Vodila ju je međunarodna gošća Celia Marin, predsjednica španjolske udruge oboljelih Psoriasis en red i članica upravnih odbora udruga pacijenata FFPaciente i EUPATI.

Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske i organizatorica Kongresa, naglasila je kako su razmjena iskustava te jačanje suradnje udruga oboljelih iz Hrvatske i Europe neki od povoda za ovo okupljanje te poručila: “U fokusu ovog kongresa prvenstveno su oboljeli od psorijaze, kojima je to idealna prilika da od liječnika i drugih pacijenata doznaju novosti i mogućnosti u liječenju bolesti. Upravo je pravodobno i uspješno liječenje psorijaze ključno za tjelesno zdravlje, ali i sveukupnu kvalitetu života i samopouzdanje oboljelih.”

Specijalna bolnica Naftalan – jedinstvene terapije ljekovitim zemnim mineralnim uljem

Domaćin ovogodišnjeg izdanja bila je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, svjetski poznato lječilište u Ivanić-Gradu koje primjenom jedinstvene terapije ljekovitim zemnim mineralnim uljem već trideset godina pomaže oboljelima od psorijaze i njezinog popratnog oblika psorijatičnog artritisa.

“Naftalan nije slučajno ponovno odabran za mjesto ovako važnog stručnog skupa. Naime, kod nas se godišnje uspješno liječi oko 5.000 oboljelih od reumatskih i kožnih bolesti, od čega 2.000 u stacionarnom dijelu. Izgradnjom novih kapaciteta i njihovim otvorenjem za građanstvo tijekom 2020. godine, broj domaćih i stranih pacijenata moći ćemo i povećati. Cilj nam je još jače brendirati Naftalan kao destinaciju medicinskog turizma koji koristi slanu termalnu vodu i jedinstveni destilat nafte – naftalan”, poručio je ravnatelj Specijalne bolnice Naftalan Goran Maričić.

Kongresom se ujedno obilježio i Svjetski dan psorijaze čija je poruka Let’s get CONNECTED – POVEŽIMO SE bila nit vodilja ovogodišnjeg hrvatskog kongresa oboljelih od psorijaze, autoimune bolesti od koje danas boluje 1 do 3 posto svjetske populacije. Najviše je oboljelih u Skandinaviji (3 posto), dok je u našoj zemlji ta brojka oko 2 posto, odnosno između 70 i 80 tisuća psorijatičara.

 

Preuzeto : https://www.zgportal.com/zghumanitarci/odrzano-drugo-izdanje-hrvatskog-kongresa-oboljelih-od-psorijaze-u-naftalanu/

Janssen

Plus.hr

WPD 2021

Ikona YouTube logotipa Ikona Facebook logotipa Ikona Instagram logotipa

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.