Drugo izdanje hrvatskog kongresa oboljelih od psorijaze okupilo je u subotu, 9. studenoga 2019. godine brojne stručnjake za tu kroničnu kožnu bolest, ali i predstavnike udruga pacijenata u Specijalnoj bolnici Naftalan, koja još od 1989. predano i uspješno liječi psorijatičare.

Tijekom cjelodnevnog događanja razmjenjivala su se iskustva, a dermatovenerolozi s KBC-a Zagreb i KBC-a Osijek te drugi stručnjaci svojim su predavanjima predstavili novosti u liječenju te se dotakli psihološkog aspekta i kvalitete života oboljelih. Dio kongresa bila je i edukativna radionica o korištenju online zajednica u međusobnoj podršci i informiranosti psorijatičara te zagovaranju njihove uključenosti u društvo.

Vodila ju je međunarodna gošća Celia Marin, predsjednica španjolske udruge oboljelih Psoriasis en red i članica upravnih odbora udruga pacijenata FFPaciente i EUPATI.

Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske i organizatorica Kongresa, naglasila je kako su razmjena iskustava te jačanje suradnje udruga oboljelih iz Hrvatske i Europe neki od povoda za ovo okupljanje te poručila: “U fokusu ovog kongresa prvenstveno su oboljeli od psorijaze, kojima je to idealna prilika da od liječnika i drugih pacijenata doznaju novosti i mogućnosti u liječenju bolesti. Upravo je pravodobno i uspješno liječenje psorijaze ključno za tjelesno zdravlje, ali i sveukupnu kvalitetu života i samopouzdanje oboljelih.”

Specijalna bolnica Naftalan – jedinstvene terapije ljekovitim zemnim mineralnim uljem

Domaćin ovogodišnjeg izdanja bila je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, svjetski poznato lječilište u Ivanić-Gradu koje primjenom jedinstvene terapije ljekovitim zemnim mineralnim uljem već trideset godina pomaže oboljelima od psorijaze i njezinog popratnog oblika psorijatičnog artritisa.

“Naftalan nije slučajno ponovno odabran za mjesto ovako važnog stručnog skupa. Naime, kod nas se godišnje uspješno liječi oko 5.000 oboljelih od reumatskih i kožnih bolesti, od čega 2.000 u stacionarnom dijelu. Izgradnjom novih kapaciteta i njihovim otvorenjem za građanstvo tijekom 2020. godine, broj domaćih i stranih pacijenata moći ćemo i povećati. Cilj nam je još jače brendirati Naftalan kao destinaciju medicinskog turizma koji koristi slanu termalnu vodu i jedinstveni destilat nafte – naftalan”, poručio je ravnatelj Specijalne bolnice Naftalan Goran Maričić.

Kongresom se ujedno obilježio i Svjetski dan psorijaze čija je poruka Let’s get CONNECTED – POVEŽIMO SE bila nit vodilja ovogodišnjeg hrvatskog kongresa oboljelih od psorijaze, autoimune bolesti od koje danas boluje 1 do 3 posto svjetske populacije. Najviše je oboljelih u Skandinaviji (3 posto), dok je u našoj zemlji ta brojka oko 2 posto, odnosno između 70 i 80 tisuća psorijatičara.

Preuzeto : https://www.zgportal.com/zghumanitarci/odrzano-drugo-izdanje-hrvatskog-kongresa-oboljelih-od-psorijaze-u-naftalanu/

Janssen

Plus.hr