Logo Društvo psorijatičara Hrvatske

Društvo psorijatičara Hrvatske - Croatian Psoriasis Association

Vrijeme je da se prestanemo sakrivati. Vrijeme je da počnemo djelovati!

Dvanaest udruga okupljenih u KUZ-u potpisalo je dokument o korištenju bioloških i biološki sličnih lijekova, s kojim žele upoznati Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatsku agenciju za lijekove. Smatraju da svaki liječnik treba autonomno odlučivati o terapiji, a svako propisivanje izvornog biološkog, odnosno biološki sličnog lijeka, treba procjenjivati individualno na temelju kliničke procjene.

Želimo da klinička odluka liječnika, utemeljena na dokazima, bude prvi uvjet za odabir određenog lijeka i načina liječenja. Biološki lijekovi i biološki slični lijekovi nisu automatski zamjenjivi, za razliku od generičkih i originalnih lijekova, pa pri promjeni biološke terapije treba uvesti obrazac informiranog pristanka, kako bi pacijent bio dobro obaviješten o svim omjerima koristi i rizika za njega, kazao je Belina.

Uz obrazac informiranog pristanka KUZ želi uvođenje registra ishoda liječenja, koji će omogućiti uvid u učinke lijekova i nuspojave u realnom vremenu, Predsjednik Udruge bolesnika s reumatoidnim artritisom Remisija Nenad Horvat ustvrdio je da su oboljeli od tih bolesti diskriminirani u dostupnosti biološke terapije, jer se ona plaća iz bolničkih proračuna koji su financijski ograničeni, što dovodi do lista čekanja na terapiju i kasnijeg početka liječenja. Posljedično to može uzrokovati negativne ishoda liječenja i onesposobljenost za rad kod oboljelih.

Iz Saveza društava multiple skleroze upozoravaju pak da su oboljeli od te bolesti zakinuti za liječenje koje je ključno za smanjenje progresije bolesti zbog strogih kriterija HZZO-a.

Kako bi dobili terapiju pacijenti s multiple sklerozom nakon prvog kliničkog liječenja moraju imati još dva liječena rilapsa (povratak simptoma), a posebice su diskriminirani oboljeli iznad 55 godina jer je to granica za dobivanje terapije, upozorila je izvršna direktorica Saveza Dijana Roginić.

PREUZETO SA http://vijesti.hrt.hr/384089/europski-je-dan-prava-pacijenata

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.