Logo Društvo psorijatičara Hrvatske

Društvo psorijatičara Hrvatske - Croatian Psoriasis Association

Vrijeme je da se prestanemo sakrivati. Vrijeme je da počnemo djelovati!

S obzirom na aktualnu situaciju vezano uz pandemiju koronavirusom i daljnje liječenje bolesnika sa srednje teškom do teškom psorijazom koji su na imunosupresivnoj i/ili biološkoj terapiji u daljnjem tekstu iznosimo preporuke Referentnog centra za psorijazu MZRH Klinike za dermatovenerologiju KBC Rijeka.

Naglašavamo da u ovom trenutku nema dovoljno podataka temeljenih na znanstvenim dokazima koji bi mogli sa sigurnošću odgovoriti na pitanje jesu li bolesnici sa psorijazom na imunosupresivnoj i biološkoj terapiji podložniji infekciji Covid-19.

Najveći rizik razvoja infekcije imaju starije osobe i osobe s komorbiditetima (kardiovaskularne bolesti, šećerna bolesti, kronične respiratorne bolesti, arterijska hipertenzija, maligne bolesti) te pušači. S obzirom na povećanu učestalost navedenih komorbiditeta u oboljelih od psorijaze te nadalje obzirom na nešto viši rizik teških infekcija u pacijenata na imunosupresivnoj ili biološkoj terapiji, za očekivati je da je u njih nešto veći rizik i za razvoj Covid-19 infekcije.

U bolesnika sa stabilnom kliničkom slikom psorijaze preporuča se nastavak dosadašnje imunosupresivne i biološke terapije. Bolesnici ne trebaju dolaziti na naručene kontrolne preglede, već se isto može dogovoriti primjenom elektronske konzultacije nadležnog dermatovenerologa putem A5 uputnice.  U najkraćem roku pokušat će se pružiti elektronska konzultacija, bez da bolesnici dolaze na pregled. U slučaju pogoršanja bolesti potrebno je kontaktirati nadležnog liječnika i također putem A5 uputnice kontaktirati dermatovenerologa.

U slučaju sumnje na COVID-19 treba konzultirati nadležnu epidemiološku službu i postupiti prema njihovim uputama. O eventualnom prekidu imunosupresivne ili biološke terapije odlučuje nadležni liječnik ili epidemiolog uz konzultaciju nadležnog dermatovenerologa.

POPIS LIJEKOVA:

 1. Imunosupresivna i biološka terapija
  • sintetski bolest modificirajući lijek: metotreksat
  • anti-TNF biološka terapija: infliximab, adalimumab, etanercept
  • anti-IL12/23 biološka terapija: ustekinumab
  • anti IL 17 biološka terapija: secukinumab, ixekizumab
  • anti IL 23 biološka terapija: guselkumab, risankizumab
 2. Terapija koja ne suprimira imunološki sustav
  • retinoidi: Neotigason
  • inhibitor fosfodiesteraze 4: apremilast

Referentni centar za psorijazu MZRH Klinika za dermatovenerologiju KBC Rijeka

Prof.dr.sc. Marija Kaštelan, prof.dr.sc. Ines Brajac. Prof.drsc. Larisa Prpić Massari

Janssen

Plus.hr

WPD 2021

Ikona YouTube logotipa Ikona Facebook logotipa Ikona Instagram logotipa

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.