Doktor superheroj želi pomoći djeci oboljeloj od psorijaze

Doktor superheroj glavni je lik slikovnice kojom se želi pomoći djeci oboljeloj od psorijaze.

  • Psorijaza je kronična, upalna, nezarazna, multi sustavna bolest koja uz kožu može zahvatiti i nokte, zglobove i brojne druge organske sustave u obliku razvoja pridruženih bolesti poput hipertenzije, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti te upalnih bolesti crijeva i oka
  • U svijetu od psorijaze boluje 2-3% populacije, od toga čak 1% oboljelih razvija psorijazu u dječjoj dobi.

Zagreb, 26. listopada 2022.Doktor superheroj glavni je lik slikovnice i animiranog filma osmišljenih kako bi olakšali život s psorijazom najmanjima – djeci, ali i njihovim roditeljima i nastavnicima, kojeg je povodom obilježavanja Svjetskog dana psorijaze Društvo psorijatičara Hrvatske osmislilo u suradnji s akademskim glumcem Irinom Šimom Rabarom i suradnicima.

U svijetu od psorijaze boluje 2-3% populacije, od toga čak 1% oboljelih razvija psorijazu u dječjoj dobi. Specifični uzrok psorijaze nije u cijelosti poznat, ali se pretpostavlja da bolest nastaje međudjelovanjem nasljednih genetskih čimbenika i različitih čimbenika okoliša. Ako oba roditelja boluju od psorijaze, vjerojatnost da će je imati i djeca iznosi čak 50 posto. Psorijaza se može pojaviti već u najranijem djetinjstvu, a učestalost kontinuirano raste tijekom adolescencije, objašnjava prof. dr. sc. Marija Kaštelan, specijalist dermatovenerologije pri Klinici za dermatovenerologiju KBC Rijeka te voditelj referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Dr. Bernarda Mišanović Marković, specijalst dermatovenerologije i subspecijalist pedijatrijske dermatologije iz Opće bolnice Pula istaknula je da psorijaza može utjecati na psihičko i socijalno funkcioniranje oboljelog djeteta te smanjiti kvalitetu života kao i druge kronične bolesti: „Djeca su često stigmatizirana, što dovodi do manjka samopouzdanja. Djetetu, ovisno o dobi, treba jednostavnim rječnikom objasniti o kakvoj se bolesti radi, a roditeljima treba skrenuti pozornost da je psorijaza multisistemska bolest te ih upoznati sa suvremenim i dostupnim mogućnostima liječenja psorijaze. Liječenje i praćenje djeteta mora biti redovito, a djetetu je potrebna potpora vršnjaka i okoline ako bi mu se olakšao život sa psorijazom“.

Imajući na umu sve ove činjenice, ali i svjedočanstva roditelja, u Društvu psorijatičara Hrvatske odlučeno je kako naglasak ovogodišnjih aktivnosti mora biti prije svega na edukaciji. Roditelje se mora educirati o važnosti suradnje i kontinuiranog specijalističkog liječenja, a oboljeloj djeci kroz lik doktora superheroja otkloniti strah od odlaska liječniku, kao i tjeskobu i sram od same bolesti i vlastitog izgleda jer oboljela djeca vrlo često imaju osjećaj manje vrijednosti. Također je izuzetno važno pokrenuti i promjenu u socijalnom okruženje oboljele djece, a koje se primarno odnosi na vršnjake koje isto treba educirati o tome što je točno psorijaza, naglasiti da nije zarazna te ukazati s kojim se svakodnevnim izazovima njihovi vršnjaci s dijagnozom psorijaze bore.

Protagonisti videa su dijete oboljelo psorijazom i doktor superheroj. Lik doktora superheroja stvoren je kako bi djeci na njima prihvatljiv način ukazao na važnost redovitog posjeta stručnjacima te na važnost primanja terapije. Uz to, na pitak i razigran način, djeci će se objasniti koji su simptomi psorijaze te kako se nositi s njom. Ukratko, doktor superheroj djecu će podučiti kako živjeti s psorijazom. Time će se kroz video na djeci zabavan način provući didaktički smisao ovoga projekta. Dat će im korisne informacije, no još bitnije, pružit će im i emotivnu podršku koju najmlađi oboljeli psorijazom silno trebaju.

Video autorski potpisuje akademski glumac Irin Šime Rabar i suradnici.

Slikovnica je rad Ivane Ivanušec u suradnji sa predstavnicima Društva psorijatičara Hrvatske.

Link za download brošure – PREUZMI BROŠURU >>