Press konferencija

Objavljeni rezultati istraživanja kvalitete života psorijatičnih bolesnika

U povodu obilježavanja Svjetskog dana psorijaze i početka kampanje Fokus na mene, ne na moju kožu, Društvo psorijatičara Hrvatske u utorak je predstavilo rezultate prvog istraživanja vezanog za kvalitetu života psorijatičnih bolesnika provedenog u Hrvatskoj. Tim istraživanjem po prvi su se put dobili važni podaci o kvaliteti života psorijatičnih bolesnika te svim problemima s kojima se oni susreću u svakodnevnom životu. Istraživanjem provedenim tijekom rujna i listopada obuhvaćeno je ukupno 274 bolesnika iz 12 ustanova, a podaci se odnose na zdravstveni, ali i socijalni te ekonomski aspekt života oboljelih osoba. S ciljem boljeg informiranja javnosti o psorijazi, osiguranja boljeg pristupa liječenju oboljelima te omogućavanja da oni otvoreno govore o svojim potrebama i problemima, u subotu, 27. listopada na Cvjetnom trgu u Zagrebu, od 10:00 do 13:00 sati Društvo psorijatičara Hrvatske organizira info štand za sve građane.

Rezultati prvog istraživanja „Kvaliteta života psorijatičnih bolesnika” provedenog u Hrvatskoj pokazali su da izraženost promjena na koži kod oboljelih od psorijaze uzrokuje niz problema u partnerskim, obiteljskim odnosima te u profesionalnom životu. Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože gotovo dvije 2/3 bolesnika treba emocionalnu podršku što govori o dodatnoj potrebi za podizanjem javne svijesti o ovoj bolesti u društvu kako bi se ono pravilno educiralo. Od ukupnog broja ispitanika sudjelovalo je 58% muškaraca i 42% žena, a rezultati odgovora na pitanja povezanih s izraženošću simptoma bolesnika pokazali su kako 75% ispitanika ima jako i srednje jako izražene promjene na koži. Analiza podataka povezanih sa socijalnim aspektom kvalitete života pacijenata s psorijazom u smislu obiteljskih i društvenih odnosa te stigmatizacije i emocionalnih tegoba pokazala je kako 60% oboljelih treba emocionalnu podršku. Podaci istraživanja vezani za ekonomski aspekt kvalitete života oboljelih pokazuju da promjene na koži puno ili jako mnogo utječu na profesionalni život 26% bolesnika.

Darko Bošnjak, predsjednik Društva psorijatičara Hrvatske istaknuo je: „Iz dobivenih podataka može se zaključiti kako ova bolest ima velik utjecaj na ukupnu kvalitetu života oboljelih i potrebno je podići ukupnu razinu društvene svijesti kako bi se svim bolesnicima omogućilo što lakše rješavanje svih problema s kojima se oni susreću u svakodnevnom životu. Ako ovom kampanjom barem malo podignemo svijest o ovoj bolesti u društvu, mislim da smo već napravili mnogo.”

Foto sa konferencije za novinstvo održane u KBC “Sestre Milosrdnice”:
prof. dr. sc. Marija Kaštelan, dr. med. – Voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravlja za psorijazu
prof. dr. sc. Andrija Stanimirović, dr. med. – dopredsjednik Društva psorijatičara Hrvatske
Dr. sc. Suzana Ožanić -Bulić, dr. med. – Hrvatsko dermatovenerološko društvo
Darko Bošnjak-predsjednik Društva psorijatičara Hrvatske