lokalno

Lokalno liječenje psorijaze

Lokalna terapija i njega kože emolijensima je s obzirom na prirodu psorijaze sastavni dio svakog liječenja psorijaze.

Uljne kupke

Prije primjene lokalnih antipsorijatičnih lijekova potrebno je omekšati ljuske te se savjetuje kupanje u tzv “uljnim kupkama” dvadeset minuta.

Keratolitici

Za uklanjanje ljusaka primjenjuju se keratolitici. U nas je uobičajena primjena 3 do 5% salicilne kiseline u bijelom vazelinu za žarišta na trupu i udovima. Na psorijatična žarišta u predjelu dlanova i stopala može se primijeniti 10 do 15% salicilna kiselina u bijelom vazelinu. Prilikom primjene salicilne kiseline treba voditi računa o mogućnosti njene resorpcije te je ne treba primijenjivati na velikim površinama kože. Zbog mogućnosti resorpcije salicilnu kiselinu treba vrlo oprezno primjenjivati u dječjoj dobi.

Lokalni kortikosteroidi

Lokalni kortikosteroidi se danas najčešće primjenjuju u lokalnoj terapiji psorijaze, jer imaju brzo protuupalno djelovanje, kozmetski su prihvatljivi i sigurni ako se primjenjuju uz liječnički nadzor.

U Hrvatskoj se primjenjuju četiri skupine lokalnih kortikosteroida, koji se razlikuju po jakosti. O jakosti kortikosteroidnog pripravka ovise popratne pojave koje pojedini pripravak izaziva.

Nepoželjne popratne pojave dugotrajne primjene lokalnih kortikosteroida su: atrofija kože, teleangiektazije, strije te preobrazba vulgarne psorijaze u pustuloznu. Učestalost ovih popratnih pojava liječenja ovisi i o trajanju primjene pripravaka kao i o predjelu kože na kojem je primijenjen.

Zbog navedenog se u fazama pogoršanja u kraćem razdoblju (do deset dana) savjetuje primjena kortikosteroidnih pripravaka srednje i jake jakosti na manjim površinama kože, a potom razblaženih pripravaka u sljedećih desetak dana. Na terapijski otpornim psorijatičnim žarištima, osobito u predjelu dlanova i stopala, može se primijeniti okluzivna tehnika koja se sastoji u premazivanju oboljele površine kože kortikosteroidnom masti i prekrivanju plastičnom folijom koja ostaje na psorijatičnom žarištu više sati.

Na predjelima kože lica, pregiba i genitalno savjetuje se kratkotrajna primjena nefluoriranih kortikosteroida uz stalne liječničke kontrole. Savjetuje se bilježiti primijenjene količine kortikosteroida radi kritične procjene njihove učinkovitosti i pojave popratnih pojava.

Navedeno se osobito savjetuje provoditi pri liječenju psorijaze u dječjoj dobi. U liječenju psorijaze zbog učinkovitosti i brzog keratolitičkog i protuupalnog djelovanja često se primjenjuju kombinirani preparati kortikosteroida i salicilne kiseline.

Analozi vitamina D (kalcijpotriol, takalcitol)

Kalcijpotriol je sintetički analog vitamina D3 koji se primjenjuje u liječenju blagih i srednje teških oblika psorijaze. Nije registriran za liječenje psorijaze u Hrvatskoj. Primjena se sastoji u premazivanju oboljele kože dva puta na dan. Poboljšanje nastaje obično nakon dva tjedna, a liječenje traje šest do osam tjedana. Kalcijpotriol je prikladan za liječenje psorijaze u dječjoj dobi.

Nepoželjna popratna pojava kalcijpotriola je prolazna iritacija liječenog predjela, tada je potrebno prekinuti primjenu na jedan do dva dana. Zbog navedene moguće iritacije, a i zbog pojačanja djelotvornosti danas se kalcijpotriol često kombinira s kortikosteroidima.

Za psorijazu lica primjenjuje se takalcitol.

Enstilar pjena za kožu (fiksna kombinacija analoga vitamina D i kortikosteroida) – Novost na tržištu RH!

Uz lijek Daivobet gel, oboljelima od psorijaze u Republici Hrvatskoj je od veljače 2020. godine dostupan još jedan lokalni antipsorijatik, lijek Enstilar pjena za kožu. Lijek Enstilar pjena za kožu je najnovija fiksna kombinacija kalcipotriola i betametazona za lokalno liječenje psorijaze. Lijek Enstilar pjena za kožu predstavlja najučinkovitiju fiksnu kombinaciju kalcipotriola i betametazona koja se dodatno ističe brzinom nastupanja kliničkog poboljšanja. Lijek Enstilar pjena za kožu je prvi i jedini lijek za lokalno liječenje psorijaze koji je u svjetskoj primjeni potvrdio svoju učinkovitost i u liječenju bolesnika s umjereno-teškom do teškom psorijazom. Također, lijek Enstilar pjena za kožu se može kombinirati s bilo kojom sustavnom terapijom za liječenje psorijaze (konvencionalni i biološki lijekovi). Primjenjuje se jednom dnevno tijekom 4 tjedna, a najčešća preporuka je večernja primjena lijeka. Lijek se nalazi na Dopunskoj listi lijekova HZZO-a.

Cignolin (anthralin, dithranol)

Primjena cignolina indicirana je u psorijatičnih plakova s jakom infiltracijom žarišta.

Cignolin se u Hrvatskoj primjenjuje pripremljen magistralno u koncentracijama od 0,1% do 4%. U nižim koncentracijama (do 0,5%) cignolin se može na psorijatična žarišta primijeniti kao i drugi lokalni antipsorijatici. U višim koncentracijama (1 do 4%) cignolin se primijenjuje metodom “short contact therapy”. Metoda se sastoji u premazivanju psorijatičnih žarišta cignolinom, koji na žarištu ostaje 20 minuta do jedan sat. Zatim se cignolinska pasta skida uljem. Bolesnik se nakon toga obasjava rastućim dozama UVB svjetla (liječenje po Ingramu).

Prilikom primjene cignolina može doći do iritacije kože te se savjetuje pažljiva primjena isključivo na žarišta. Cignolin uzrokuje obojenost rublja.

Lokalni retinoidi

Lokalni retinoid, tazaroten, primjenjuje se u liječenju blažih oblika psorijaze in placibus sa zahvaćenošću manje od 20% površine kože.

Najvažnija popratna pojava tazarotena je iritacija kože koja se može spriječiti kombiniranom terapijom s lokalnim kortikosteroidima. Primjena retinoida kontraindicirana je u trudnoći, kao i u žena koje planiraju trudnoću.

Psorijaza vlasišta

U blagih oblika: šamponi s katranom, kortikosteroidni losioni.

U težih oblika: uklanjanje ljusaka 3-10% salicilnim uljem, uz okluziju plastičnom kapom preko noći (po potrebi postupak se može ponoviti do tri puta), uz pranje kose ujutro; nakon potpunog uklanjanja ljusaka primjenjuju se kortikosteroidni losioni.