EUROPSO Youth Round Table

Mladi Europe oboljeli od psorijaze okupili se na sastanku u Zagrebu

Pravodoban i učinkovit plan liječenja jedan od najvažnijih faktora u osobnom i profesionalnom razvoju mladih oboljelih od psorijaze

U čast ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, Europska federacija bolesnika oboljelih od psorijaze – EUROPSO, u suradnji s domaćinom – Društvom psorijatičara Hrvatske održala je danas u hotelu Four points by Sheraton Panorama, u Zagrebu okrugli stol pod nazivom “Liječenje psorijaze u mladih osoba – dostupnost ranog i učinkovitog liječenja” – uoči Svjetskog dana psorijaze koji se obilježava 29. listopada. Događaju su prisustvovale mlade osobe oboljele od psorijaze u dobi od 18 – 35. godina iz Finske, Švedske, Danske, Njemačke, Češke, Slovenije, Slovačke, Španjolske i Hrvatske. Nemogućnost obavljanja svakodnevnih osobnih i društvenih aktivnosti, česta diskriminacija i stigmatizacija uzrokovana osjećajem straha i gađenja prema oboljelima te brojne druge poteškoće s kojima se susreću mladi bolesnici naglašava važnost rane dijagnoze bolesti te sustavanog plana učinkovitog liječenja – zaključak je okruglog stola.

Obilježavanje svjetskog dana psorijaze nastavit će se u subotu, 26. listopada na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u organizaciji Društva psorijatičara Hrvatske, gdje će biti postavljena instalacija putem koje će svatko moći barem na trenutak doživjeti kako je to biti u koži oboljelog od psorijaze te info pult za sve građane.

Društvo psorijatičara Hrvatske je 2012. godine provelo prvo istraživanje “Kvaliteta života psorijatičnih bolesnika” u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja su pokazali da izraženost promjena na koži kod oboljelih od psorijaze uzrokuje niz problema u partnerskim, obiteljskim odnosima te u profesionalnom životu. Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože gotovo dvije 2/3 bolesnika treba emocionalnu podršku što govori o dodatnoj potrebi za podizanjem javne svijesti o ovoj bolesti u društvu kako bi se ono pravilno educiralo. Analiza podataka povezanih sa socijalnim aspektom kvalitete života bolesnika s psorijazom u smislu obiteljskih i društvenih odnosa te stigmatizacije i emocionalnih tegoba pokazala je kako 60% oboljelih treba emocionalnu podršku. Podaci istraživanja vezani za ekonomski aspekt kvalitete života oboljelih pokazuju da promjene na koži puno ili jako mnogo utječu na profesionalni život 26% bolesnika. Ovi podaci pokazuju kako se svijest o psorijazi u općoj populaciji nije mnogo promijenila od 2004. godine kada je provedeno prvo međunarodno istraživanje u 5 europskih zemalja na 5.000 ljudi, a koje je pokazalo da gotovo 14 posto ispitanika vjeruje kako je psorijaza zarazna bolest dok polovica ispitanika ne bi zagrlila niti poljubila osobu oboljelu od psorijaze te s njom ne bi dijelila hranu niti plivala, unatoč infromaciji da bolest nije zarazna.

Inka Marinić, članica odbora i tajnica EUROPSO istaknula je:

“Neosporno je kako ova bolest ima velik utjecaj na ukupnu kvalitetu života nas oboljelih, a posebno mladih i potrebno je podići razinu društvene svijesti i znanja o bolesti kako bi se svim bolesnicima omogućilo što lakše rješavanje svih problema s kojima se oni susreću u svakodnevnom životu. Prema iskustvu iz drugih zemalja , a koja smo čuli na ovom skupu, upravo je pravodobno otkrivanje bolesti i sustavan plan učinkovitog liječenja značajan faktor u podizanju kvalitete života nas oboljelih.”

Europska federacija Udruga oboljelih od psorijaze EUROPSO osnovana 1988. g. i krovna je organizacija koja okuplja sve Udruge psorijatičnih bolesnika na zemljopisnom području Europe. Kao članica Internacionalne zaklade udruženja oboljelih od psorijaze (International Federation of Psoriasis Associations – IFPA) usko je povezana s Nacionalnim udruženjem psorijatičnih bolesnika Sjedinjenih američkih država (United States-based National Psoriasis Foundation – NPF) kao i sa Savezom oboljelih od psorijaze Nordijskih zemalja (Nordic Psoriasis alliance – NORDPSO) te Udruženjem psorijatičnih bolesnika Latinske Amerike (LATINAPSO) i Azije (PSOR-ASIA).