Panel rasprava u specijalnoj bolnici Naftalan

Na panel raspravi u specijalnoj bolnici Naftalan predstavljene su smjernice Hrvatskog dermatovenerološkog društva za dijagnostiku i liječenje psorijaze koje, između ostalog, potvrđuju efektivnost naftalanoterapije u liječenju blage i srednje teške psorijaze.

Od psorijaze, kronične upalne bolesti kože, ujedno i najčešće kronične bolesti kože na svijetu, u Hrvatskoj boluje gotovo 70.000 građana, a kako bi se izbjegle dokazane posljedice psorijaze poput razvoja hipertenzije, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti te skraćivanja vijeka života potrebno je prvo standardizirati pa onda i unaprijediti proces dijagnosticiranja i liječenja psorijaze, zaključak je panel rasprave u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan iz Ivanić-Grada.

Nova medicinska istraživanja pokazala su da bolesnici s teškom psorijazom imaju povećan kardiovaskularni mortalitet uslijed razvoja hipertenzije, srčane insuficijencije i koronarne arterijske bolesti pa, posljedično, muški bolesnici s teškom psorijazom umiru 3,5 godina ranije, a žene čak 4,5 godina ranije nego bolesnici s blagim oblikom bolesti odnosno zdrava populacija. S obzirom da je psorijaza napredujuća bolest u slučaju ne tretiranja, takvi su nalazi motivirali stručnjake Hrvatskog dermatovenerološkog društva za dijagnostiku i liječenje psorijaze na okupljanje radne skupine vodećih domaćih stručnjaka za psorijazu koji su izradili i Smjernice za dijagnostiku i liječenje vulgarne psorijaze.

Psorijaza je vrlo neugodna bolest koja ozbiljno smanjuje kvalitetu života, a nažalost za liječenje oboljelih se u domaćem zdravstvenom sustavu trenutno premalo izdvaja i daje na važnosti. Posljednjih godina su pacijentima dokinuta prava za neke oblike specifičnog liječenja kao što je klimatoterapija i onih koji imaju kožni oblik psorijaze liječenje u Specijalnoj bolnici Naftalan. Također, kod onih bolesnika koji imaju teški oblik psorijaze u RH ne postoji mogućnost liječenja biološkom terapijom na teret HZZO-a. No, niti bolesnici niti njihovi liječnici ne gube nadu u skorašnji afirmativni stav HZZO-a, upozorila je Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva, Hrvatskog liječničkog zbora, ujedno i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice i pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Posljednjih godina došlo je do velikog unaprjeđenja liječenja bolesnika sa psorijazom, napose uvođenjem bioloških lijekova u terapiju bolesnika sa srednje-teškom do teškom vulgarnom psorijazom, u kojih se drugi oblici sustavne terapije nisu pokazali učinkoviti u nadzoru bolesti ili su pokazali nuspojave. No, kako su naveli Darko Bošnjak, predsjednik Društva psorijatičara Hrvatske te Andrija Stanimirović, potpredsjednik Društva psorijatičara Hrvatske, nužno je osigurati sistemske terapije bolesnika s ciljem postizanja optimalne učinkovitosti i sigurnosti liječenja. Također, nužna je i edukacija i prevencija izbijanja teških oblika bolesti.

Marija Kaštelan iz Klinike za dermatovenerologiju KBC Rijeka i predstavnice Referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravlja RH predstavila je nalaze Smjernica za dijagnostiku i liječenje vulgarne psorijaze s naglaskom na načine terapije psorijaze. Kako je navela, pristup struke se mijenja s kratkoročnog pristupa do zaliječenja bolesti, nakon čega se terapija najčešće prekidala, prema dugoročnom pristupu kojem je cilj sprečavanje ponovnog izbijanja i progresije bolesti.Sukladno obliku i težini indikacije ove sistemske bolesti, primjenjuju se lokalna terapija, fototerapija, konvencionalna sustavna terapija, biološki lijekovi, psihosocijalna terapija, ali i upotreba prirodnih činitelja u liječenju psorijaze.

Potvrđujući naše dugogodišnje iskustvo, i u ovim Smjernicama je naftalanoterapija prepoznata kao efektivna u liječenju blage i srednje teške psorijaze. U Naftalanu zbog jedinstvenog prirodnog resursa imamo mogućnost provoditi tu terapiju, a tu smo jedini ne samo u Hrvatskoj već i u Europskoj uniji pa i šire. Naftalan ulje i krema koje proizvodimo također su prepoznati u pogledu uspješne lokalne terapije, izjavila je Gordana Krnjević Pezić, zamjenica ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan.

Preuzeto sa volimivanic.info