Zdrava prehrana i tjelesna aktivnost

Mnoga istraživanja vezana uz pravilnu prehranu i psorijazu pokazuju da se nekim određenim izborom namirnica može utjecati na tijek psorijaze, ali nijedna nije znanstveno dokazana. Odavno je poznato da se poboljšanje stanja kože postiže ograničenjem kalorija u prehrani. Opaženo je da pretilost negativno utječe na tijek psorijaze.

Neki autori preporučuju unošenje lecitina u prehranu. On se nalazi u soji, klicama pšenice, orasima, sjemenkama suncokreta, bundeve i biljnom ulju.

Jedna od poznatijih dijeta je Cayce-ova dijeta koja se temelji na pravilnom odnosu alkalnih i kiselih namirnica u omjeru 80% : 20%. Alkalne namirnice su npr. jabuka, lubenica, banana, mrkva, celer, špinat, luk. Preporuča se riba, dijeta bogata vlaknima, maslinovo ulje. Kisele namirnice su crveno meso, konzervirana i prerađena hrana i rafinirani ugljikohidrati.

U nekim studijama naglašava se vrijednost antioksidansa, beta-karotena, omega-3 masnih kiselina, cinka, prehrana bogata bakrom, selenom, folnom kiselinom (brokula, mrkva, cjelovite žitarice, marelica, sezam, namirnice bogate vlaknima). Ne savjetuju se začini kao papar, anis, cimet, paprika, senf, majoneza, kečap, vinski ocat, kandirano voće. Ne preporučuju se šećer, masnoće, masni sirevi, krumpir, grah i slično.

Na temelju spoznaja nakon dugogodišnjeg praćenja velikoga broja bolesnika sa psorijazom može se zaključiti da bi prehrana bolesnika sa psorijazom trebala biti jednostavna i uravnotežena, zdrava prehrana. Bolesnici sa psorijazom trebaju održavati idealnu tjelesnu težinu i svakodnevnu pozornost posvetiti kretanju, tjelovježbi i sportu.

U kontroliranim studijama je dokazano da pušenje negativno utječe na pojavu i tijek psorijaze. To se također odnosi i na uživanje alkoholnih pića osobito u onih bolesnika koji su podvrgnuti sistemskoj terapiji.

aktivnost