Heliotalasoterapija

Heliotalasoterapija psorijaze – jednostavnim rječnikom iskazano to je korištenje blagotvornog utjecaja sunca i mora u liječenju – spada u terapijsku domenu klimatoterapije, koja obuhvaća korištenje pozitivnih utjecaja prirode, uključujući more, svjetlo, zrak, temperaturu zraka te vlažnost i barometarski tlak zraka.

More i sunce se u liječenju različitih bolesti koriste već tisućama godinama; već je Hipokrat opisao pozitivan utjecaj morske vode i sunčeva svjetla na stanje organizma. Međutim, treba istaknuti, niti jedna bolest kože ne reagira tako izrazito pozitivno na heliotalasoterapiju kao psorijaza. Koje su prednosti ove vrste liječenja?

Nema primjene kortikosteroidnih preparata; u topičkoj terapiji koriste se samo emolijentne kreme; ne koriste se umjetni izvori UV svjetla; također, nema ni određivanja sistemske terapije, niti bilo kakvih restrikcija u ponašanju pacijenta. U usporedbi s drugim metodama liječenja psorijaze, heliotalasoterapija je potpuno prirodna i ima minimalne nuspojave.

Terapijski učinak se postiže kombiniranim djelovanjem sunčeva svijetla, morske vode i svježeg zraka. Određeni elementi u tragu, kao što su magnezij, kalij, natrij te kalcijev sulfat, prisutni u morskoj vodi, apsorbiraju se kroz kožu i pridonose vrlo dobrom terapijskom odgovoru na heliotalasoterapiju.

Hrvatska je, zahvaljujući svojoj obali Jadranskog mora, iznimno pogodno odredište za heliotalasoterapiju psorijaze; posebice ističemo otok Veli Lošinj, na kojem je godinama uspješno djelovalo lječilište za kožne bolesti. Terapijski protokol za ovu vrstu liječenja na Jadranu sastoji se od postupnog izlaganja suncu, gdje se tijekom boravka od tri do četiti tjedna, postiže maksimum od 6 do 7 sati izlaganja dnevno; to je praćeno sa 6 do 10 boravaka u moru, trajanja 5 do 15 minuta. Dobar učinak helioterapije postiže se izravnim djelovanjem punog spektra prirodnog sunčeva svjetla na psorijatičke lezije; učinak talasoterapije ogleda se u normalizaciji procesa orožnjavanja kože, smanjenju upalnog infiltrata te poboljšanju kapilarne permeabilnosti i cirkulacije krvi u koži. Prema studijama naših autora, kompletna remisija bolesti postiže se u 32% pacijenata, a značajno poboljšanje u 55%; trajanje remisije prosječno je bilo 5,5 mjeseci.