Lijek Psotriol mast i gel za topikalno liječenje psorijaze od svibnja 2022.god. dostupan i hrvatskim pacijentima

Fiksna kombinacija analoga vitamina D i kortikosteroida (kalcipotriol i betametazon) prva su linija inicijalne lokalne terapije za liječenje blage do srednje teške psorijaze prema novim hrvatskim smjernicama. Psotriol mast i gel sadrže fiksnu kobinaciju kalcipotriola i betametazona.

Psotriol mast je indicirana za topikalno liječenje stabilne psorijaze s plakovima koja odgovara na topikalnu terapiju u odraslih osoba.

Liječenje se provodi jednim nanošenjem masti dnevno tijekom 4 tjedna, a po potrebi može se provoditi i duže uz nadzor liječnika i do 52 tjedna.

Psotriol mast je na osnovnoj listi HZZOa i nema nadoplatu.

Psotriol gel je indiciran za topikalno liječenje psorijaze vlasišta u odraslih i topikalno liječenje blage do umjerene psoriaze s plakovima u odraslih.

Liječenje vlasišta se provodi jednim nanošenjem gela dnevno tijekom 4 tjedna, a za područja izvan vlasišta liječenje može trajati 8 tjedana, a po potrebi i duže uz nadzor liječnika.

Psotriol gel je na dopunskoj listi HZZOa i ima nadoplatu od 18,82 kn.

Dostupnost Psotriol masti na osnovnoj listi HZZOa bez nadoplate i gela na dopunskoj listi uz nadoplatu 18,82 kn, oboljelima od psorijaze daje mogućnost izbora fiksne kombinacije kalcipotriola i betametazona koja najviše odgovara “njihovoj psorijazi”.