Svjetski dan psorijaze

Svjetski dan psorijaze

ZAŠTO SVJETSKI DAN PSORIJAZE?

Svjetski dan psorijaze je dan u godini posebno posvećen oboljelima od psorijaze i/ili psorijatičnog artritisa. Zamišljen od pacijenata za pacijente, Svjetski dan psorijaze je postao globalno događanje kojemu je cilj ostvariti jedan međunarodni glas za bolji život za više od 125 milijuna oboljelih u cijelome svijetu.

Osnovan od strane globalnog konzorcija pacijentskih udruga iz cijeloga svijeta, Svjetski dan psorijaze ima za cijl istaknuti težinu ove bolesti koja mora biti ozbiljnije shvaćena sa strane nacionalnih i međunarodnih institucija.

CILJEVI SVJETSKOG DANA PSORIJAZE

PODIZANJE SVJESNOSTI: objasniti oboljelima da nisu sami i prikazati javnosti ozbiljnost ove bolesti. Maknuti mitove o psorijazi, kao npr. da je to zarazna bolest.

POBOLJŠATI PRISTUP LIJEČENJU: potaknuti zdravstveni sustav, vladajuće strukture, liječnike, medicinsko osoblje i sve koji su uključeni u proces liječenja i skrbi oboljelih od psorijaze kako bi se osobama oboljelim od psorijaze i/ili psorijatičnog artritisa omogućila najadekvatnija terapija. Dugo vremena psorijaza i psorijatični artritis nisu imali visok prioritet. Ove iscrpljujuće i progresirajuće bolesti moraju biti stavljene pri samom vrhu svjetske zdravstvene agende.

POVEĆATI RAZUMJEVANJE: pružati informacije svima koje je zahvatila ova bolest . Potrebno je informirati i konstantno educirati javnost, kako bi se što otvorenije i pouzdanije pričalo o psorijazi.

JAČANJE ZAJEDNIŠTVA U ZAJEDNICI OBOLJELIH: kreirati platformu sa koje se glasovi oboljelih iz cijelog svijeta mogu čuti kao jedan glas usmjeren oboljelima, javnosti i institucijama.

Kada je osnovan Svjetski Dan Psorijaze?

29. listopada 2004. godine su članovi i ne članovi svjetskih udruga oboljelih od psorijaze započeli sa obilježavanjem Svjetskog dana psorijaze kako bi naglasili i podigli svjesnosti o psorijazi i psorijatičnom artritisu.

Tko organizira Svjetski dan psorijaze?

Ovo događanje je predstavljeno i organizirano sa strane IFPA (International Federation of Psoriasis Associations) – međunarodne organizacije koja ujedinjuje udruge oboljelih od psorijaze iz cijelog svijeta. Članovi IFPA često se susreću kako bi uspostavili razne suradnje i radili na važnim pitanjima vezanih za svjetsku zajednicu oboljelih od psorijaze i /ili psorijatičnog artritisa.

Gdje potražiti više informacija?

Na stranicama www.drustvo-psorijaticara.hr možete vidjeti aktivnosti koje je hrvatsko Društvo organiziralo vezano za Svjetski dan psorijaze od 2012.godine do danas. Ostale informacije, možete preuzeti na www.worldpsoriasisday.com