Svjetski dan psorijaze

Edukativna radionica o psorijazi

Svjetski dan psorijaze,koji se obilježava 29. listopada, postao je globalno događanje kojemu je cilj istaknuti težinu ove bolesti za više od 125 milijuna oboljelih u cijelome svijetu. Na 67. Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije održanoj 2014. godine, članice su usvojile rezoluciju o psorijazi, priznajući je kao ‘kroničnu, nezaraznu, bolnu, nagrđujuću bolest koja ima onesposobljavajući učinak i za koju nema lijeka’. U rezoluciji se također potvrđuje psihosocijalni teret bolesti te činjenica da mnogi ljudi s psorijazom pate zbog nedostatka informiranosti i pristupa zadovoljavajućem liječenju. Rečeno je to na edukativnoj radionici koju je u utorak, 25. listopada u Hrvatskom novinarskom društvu organizirao Zbor medicinskih i zdravstvenih novinara u suradnji s farmaceutskom tvrtkom Novartis.

Psorijaza je kronična upalna bolest kože od koje boluje 1 do 3 posto svjetske populacije. Bolesnici sa psorijazom imaju povećan rizik za razvoj pretilosti, pušenja, dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularnog zatajivanja, srčanog udara, kardiovaskularnog mortaliteta, depresije i u konačnici mortaliteta. Također je važno reći i da je kvaliteta života bolesnika s psorijazom narušena istim ili većim intenzitetom nego u bolesnika s malignim bolestima, depresijom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima ili reumatoidnim artitisom.

„Kvaliteta života bolesnika s psorijazom ovisi o kliničkoj slici, tijeku i aktivnosti bolesti. U grupu fizičkih komorbiditeta spadaju svrbež, bol, krvarenje, kardio-metabolički kormobiditet dok u psihičke spadaju anksioznost, depresija i bolesti ovisnosti. Uz to, bolesnici s psorijazom razvijaju nisko samopoštovanje, osjećaju sram zbog fizičkog izgleda, frustraciju zbog neuspjeha ili zahtjevne terapije te su stigmatizirani“, rekla je prof.dr.sc. Marija Kaštelan, dermatologicaiz KBC-a Rijeka, voditeljica Referentnog centra za psorijazu. Dodala je kako psorijaza utječe i na radno sposobne stanovnike jer je bolest uzrok visoke stope bolovanja, gubitka posla, teškoća pri novom zapošljavanju te je uzrok nemogućnosti napredovanja na poslu.

Govoreći o terapijskim opcijama u liječenju psorijaze dermatovenerolog prof.dr.sc. Andrija Stanimirović, dopredsjednik Društva psorijatičara Hrvatske, naglasio je da bolesnici očekuju nestanak kožnih lezija, smanjenje simptoma svrbeža i pečenja, manji gubitak vremena za njegu kože, izbjegavanje teških nuspojava te manje odlazaka liječniku i manje hospitalizacija.

„Adekvatna terapija poboljšat će kvalitetu života bolesnika, postići će se dobra i višegodišnja kontrola bolesti, poboljšat će se i psihički i emocionalni status bolesnika te će se smanjiti rizik od pridruženih bolesti. Biološki lijekovi tj. lijekovi koji mijenjaju imunološki odgovor, a koji se danas koriste u liječenju psorijaze, blokiraju specifične molekularne ciljeve uključene u aktivaciju i migraciju upalnih stanica kao i protuupalne medijatore imunopatogenetskog puta u psorijazi. Također imaju dobar sigurnosni profil, dobar učinak na kardiovaskularni morbiditet i mortalitet, dobar učinak na kvalitetu života bolesnika te na farmakoekonomske pokazatelje“, rekao je prof. Stanimirović koji je predstavio i sve ostale oblike terapije koje se danas primjenjuju u liječenju psorijaze.

Predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske Inka Marinić istaknula je kako je u ovom trenutku najvažnije omogućiti liječenje biološkim lijekovima u svim zdravstvenim ustanovama gdje se liječenje psorijaze inače provodi, a kako bi se osigurala jednaka dostupnost liječenju.

„Naime, trenutne odredbe prema kojima se liječenje biološkim lijekovima može započeti samo u kliničkim bolničkim centrima i dalje čine dostupnost liječenja vrlo ograničenom te nekad i nedostupnom svim oboljelima kojima je liječenje potrebno”, istaknula je I. Marinić.

Odlukom je predviđeno da se liječenje mora započeti u kliničkoj bolničkoj zdravstvenoj ustanovi, a nakon prve provjere učinkovitosti liječenja nakon 12 tjedana, liječenje se može nastaviti i u drugim bolničkim zdravstvenim ustanovama.

„Temeljem ove odluke, liječenje s biološkim lijekovima se može započeti u KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre Milosrdnice, KBC-u Split, KBC-u Rijeka i KBC-u Osijek. Ovom odlukom nisu obuhvaćene opće bolnice kao ni Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan“, dodao je prof. Stanimirović.

Iz predavanja prof. Stanimirovića

  • broj oboljelih od psorijaze (1,6 % – 68.650
  • broj oboljelih od plak psorijaze (85 % od ukupno oboljelih) – 58.352
  • broj bolesnika sa srednje teškim i teškim oblikom bolesti PASI > 10 (1/3 oboljelih od plak psorijaze) – 19.451
  • šest bioloških lijekova za vulgarnu psorijazuje registrirano u RH
  • biološki lijekovi su u kolovozu 2014. godine uvršteni na Popis posebno skupih lijekova za liječenje teškog oblika vulgarne psorijaze koji se nakon razdoblja od 12 mjeseci na teret bolničkog proračuna mogu u daljnjem liječenju primjenjivati na teret sredstava za lijekove s Popisa posebno skupih lijekova
  • Procjenjuje se da je oko 200 pacijenata trenutno na biološkoj terapiji za liječenje psorijaze, a procjenjuje se da su još između 900 i 1000 pacijenata potencijalni kandidatizabiološku terapiju

Foto: Dragan Bralić, Medix

Svjetski dan psorijaze