Predavanje u Naftalanu

Vodeći svjetski stručnjak za psorijazu održao predavanje u Naftalanu

Jedan od najuglednijih svjetskih stručnjaka u liječenju psorijaze prof. Diamant Thaci prepoznao je Naftalan kao vodeće lječilište za psorijazu u Hrvatskoj i regiji te je u sklopu stručnog skupa, koji je okupio dermatovenerologe i ostale medicinske stručnjake, članove Društva psorijatičara Hrvatske te predstavnike udruga psorijatičara iz Češke, Slovačke, Slovenije i Srbije, predstavio najnovija dostignuća u liječenju ovog oboljenja od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 80 tisuća ljudi.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić-Gradu održan je stručni skup „Psorijaza – pristup bolesniku i liječenje“ na kojem su se okupili eminentni stručnjaci koji su kroz predavanja i raspravu govorili o trendovima u liječenju ovog oboljenja. Poseban gost bio je jedan od najuglednijih svjetskih stručnjaka za psorijazu prof.dr.sc. Diamant Thaci, ravnatelj Centra za upalne bolesti (CCIM) Sveučilišne bolnice Schleswig-Holstein u Lübecku koji je dolazak u Naftalan iskoristio kako bi održao predavanje o najnovijim dostignućima, trendovima i budućim pristupima u liječenju psorijaze. Prof. Thaci jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka u liječenju psorijaze, a od početka karijere bavio se istraživanjima u području imunologije te je od 2002. godine sudjelovao u više od 300 kliničkih ispitivanja, voditelj je nekoliko međunarodnih istraživanja vezanih uz upalne kronične bolesti kože, a istaknuo se i znanstvenim radom na području dermatologije za što je osvojio i brojne nagrade. Aktivni je član Grupe za istraživanje i ocjenjivanje psorijaze i psorijatičnog artritisa (GRAPPA) kao i Međunarodnog vijeća za psorijazu (IPC).

U svom izlaganju prof. Thaci je istaknuo: Psorijaza je sistemska bolest, a ne bolest kože. Promjene na koži samo su posljedica sustavne upale, zbog čega bolesnici oboljeli od psorijaze, naročito težih oblika bolesti, imaju veći rizik obolijevanja od artritisa, ateroskleroze, povišenog krvnog tlaka, infarkta miokarda, šećerne bolesti tip 2 ili depresije. Pri odabiru liječenja važno je rukovoditi se težinom bolesti i utjecaju psorijaze na kvalitetu života bolesnika, pristup svakom bolesniku treba biti individualan, a izbor terapije također treba uskladiti sa željama bolesnika.

Program stručnog skupa uključivao je predavanja i drugih uglednih stručnjaka poput prof.dr.scAndrije Stanimirovića, dopredsjednika Društva psorijatičara Hrvatske i člana Izvršnog odbora HDVD-a, prof. dr.sc.Romane Čeović i prim.Gordane Krnjević-Pezić, zamjenice ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan. Osim medicinskih stručnjaka i članova Društva psorijatičara Hrvatske, skupu su prisustvovali i predstavnici udruga psorijatičara iz Češke, Slovačke, Slovenije i Srbije koji su u Naftalanu boravili i dan ranije te su imali priliku upoznati se s bolnicom i blagodatima naftalanske terapije u liječenju bolesnika s psorijazom i psorijatičnim artritisom. Kroz predavanja i raspravu na kraju stručnog skupa naglašena je važnost i značaj suvremenog pristupa u liječenju psorijaze s naglaskom na terapiju biološkim lijekovima u bolesnika sa srednje teškom i teškom psorijazom koja omogućuje značajno poboljšanje kvalitete života bolesnika te kako je situacija u Hrvatskoj bolja nego proteklih godina, no još uvijek postoji prostor za njezino poboljšanje. Tako je od kolovoza 2014. godine na teret HZZO-a moguća primjena suvremenih bioloških lijekova za liječenje srednje teških i teških oblika psorijaze u skladu sa smjernicama HZZO-a, dok se neke kreme koje se koriste u lokalnoj terapiji još uvijek ne nalaze na pozitivnoj listi HZZO-a pa ih bolesnici moraju sami plaćati. Isto tako, stacionarno liječenje u lječilištima poput Naftalana ne može se provoditi na teret HZZO-a ukoliko bolesnik uz psorijazu nema i psorijatični artritis što nije slučaj u nekim susjednim zemljama poput Slovenije. Istaknuta je i uloga Društva psorijatičara Hrvatske u poboljšanju statusa psorijatičara i ostvarivanju prava na liječenje svim dostupnim oblicima liječenja na teret HZZO-a.

Na skupu je naglašen i blagotvorni značaj naftalanske terapije u liječenju kožnih i upalnih reumatskih bolesti po čijoj je primjeni Naftalan jedinstven u svjetskim razmjerima. Bolnica Naftalan, jedina u Europi, a i jedna od rijetkih u svijetu, u liječenju primjenjuje jedinstven prirodni resurs, naftalan, te je i kod nas i u svijetu prepoznata po vrhunskoj razini medicinske usluge u liječenju kožnih i upalnih reumatskih bolesti. Osim domaćim pacijentima, svoje usluge pruža i mnogim pacijentima iz Njemačke, Austrije, Rusije te nordijskih zemalja, a jedinstven prirodni resurs su primijenili i u proizvodnji vlastitih proizvoda – Naftalan kremi i Naftalan ulju – koji se izvoze na mnoga strana tržišta. Inače, u Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 80 tisuća osoba što je čini jednom od najčešćih kroničnih kožnih bolesti, kako kod nas, tako i u svijetu.

Potvrđujući naše dugogodišnje iskustvo, naftalanoterapija je prepoznata kao efektivna u liječenju blage i srednje teške psorijaze. U Naftalanu zbog jedinstvenog prirodnog resursa imamo mogućnost provoditi tu terapiju, a tu smo jedini ne samo u Hrvatskoj već i u Europskoj uniji pa i šire. Naftalan ulje i krema koje proizvodimo također su prepoznati u pogledu uspješne lokalne terapije, izjavila je Gordana Krnjević-Pezić, zamjenica ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan.

preuzeto sa http://www.volimivanic.info